Grammar School with a Sports Hall Stahnsdorf

Sustainability equals schooling

The construction of the Vicco-von-Bülow Gymnasium and its sports hall centred around environmental and ecological sustainability: The whole complex had to fulfil the passive house standard. Meeting the various requirements of this high standard required planning which would take into account all areas of expertise. A compact shell and sufficient thermal storage mass laid the foundations for the load-bearing structure. The build also involved innovative building technology, which ultimately fulfils the passive house standard in collaboration with the thermal insulation.

The self-supporting façade over the entrance area and the large span widths of the ceilings throughout the entire building required sophisticated planning. Natural light is supplied by the two atria on the inside, which widen at the top beyond the height of the building. The detached, three-field sports hall, with seating for 180 guests, is primarily spanned using pre-stressed concrete roof trusses resting on pre-cast supports. Despite measuring just twenty centimetres, the latter extend across the 30 m length of the hall.

Performances

  • Structural Engineering
  • Building Physics
sander.hofrichter
sander.hofrichter
sander.hofrichter
sander.hofrichter
sander.hofrichter
sander.hofrichter
sander.hofrichter
sander.hofrichter
sander.hofrichter
sander.hofrichter
sander.hofrichter
sander.hofrichter