Clinical Research Centre Hannover

Multifaceted research

The Clinical Research Centre Hannover, formerly the Hannover Centre of Translational Medicine, HTCM, has been built on the grounds of the Fraunhofer ITEM The new building brings together under one roof all the functional areas required for clinical studies: intensive care, imaging procedures, laboratories, offices, accommodation for test subjects, blood bank, conference rooms and kitchen. The nearby Hannover Medical School and the Helmholtz Institute also use the research centre.

The construction of the CRC, some of which is at basement level, comprises flat slabs on supports and walls. The close coordination between the design planning and structural engineering stages resulted in almost no need for strutting — a very cost-effective solution. The unfortunate combination of a high ground water level and unsustainable subsoil at the upper levels presented difficult challenges to those involved in the planning process. Ultimately, the buoyancy safety of the CRC has been achieved by means of the dead load of the entire carcass of the building.

Performances

  • Structural engineering, building, phases 1–6 and 8
  • Structural engineering of the secondary façade
Foto: Stefan Müller-Neumann
Foto: Stefan Müller-Neumann
Foto: Stefan Müller-Neumann
Foto: Stefan Müller-Neumann